neděle, června 25, 2006

Zkáza domu rehků ?

Dneska ráno parašutista zase vyskočil a běhal po předsíni, opakovalo se včerejší nahánění a vrátil jsem ho zpátky. Přitom jsem zjistil, že v hnízdě žádní další nejsou ! Tak nevím jestli už je staří vylákali ven a tenhle mrňous byl poslední opozdilec, nebo ostatní vybrala straka, kterou jsem ráno viděl na komíně domu přes ulici. Mám teď z toho blbý pocit, protože, jsem ve snaze udělat jim pohodlnější cestu vyříznul otvor do desky nad dveřmi a udělal jsem ho moc velký. Tak jsem možná zavinil rehčí tragédii ...

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Potrava (straja) - v zimných mesiacoch v nej prevažuje zložka rastlinná, v letných naopak živočíšna. V čase kŕmenia mláďat straky nejprv zbierajú malé bezstavovce (pavúky, húsenice, larvy), neskôr chrobáky, červy, blanokrídlovce a drobné stavovce (hlavne hraboše a zdochliny). Podiel vajec a mláďat drobných spevavcov je veľmi nízky a samozrejme je časovo obmedzený práve len na obdobie hniezdenia. V lete a na jeseň v potrave prevažujú rôzne plody (bobule, čerešne, hrušky) a semená, ktoré sú významné najmä v zime. V mestách do svojho jedálneho lístka pridávajú odpadky a živočíchy, ktoré zomreli pod kolesami áut.


Honzík, nič si nezavinil. Jednoducho odleteli.

bh69 řekl(a)...

No nebyl bych takový optimista, viděl jsem na vlastní oči jak straky za pár minut vyplenily celý hnízdo rehků, který měli postavený v trubce ve zdi. Vytahaly všechny mladý a rozhodně to dělaly dost profesionálně.